Kondor (plemenska ptica)

Kondor (plemenska ptica)
Condor (Vultur gryphus), ptica družine ameriških jastrebov iz skupine plenskih ptic. K. - največji predstavnik detaša: dolžina telesa večja od 1 m, krila v razponu nad 2, 8 m. Perje je črn, z rahlim bleščicami, na krilih pa so bele črtice. Goloba in vrat sta goli. Moški ima mesnato greben na glavi. Kremplje, tako kot vsi jastrebi, so neumne; Ne morejo nositi plena v svojih tackah.
Condor (Vultur gryphus), ptica družine ameriških jastrebov iz skupine plenskih ptic. K. - največji predstavnik detaša: dolžina telesa večja od 1 m, krila v razponu nad 2, 8 m. Perje je črn, z rahlim bleščicami, na krilih pa so bele črtice. Goloba in vrat sta goli. Moški ima mesnato greben na glavi. Kremplje, tako kot vsi jastrebi, so neumne; Ne morejo nositi plena v svojih tackah. Razdeljena v Andih (od Kolumbije do Tierre del Fuego). Gnezdi v skalah: na severu - v alpskem pasu, na jugu - na nižjih nadmorskih višinah. Pri polaganju 1-2 belih jajc. Hrani predvsem žuželke. Velika sovjetska enciklopedija. - M .: Sovjetska enciklopedija. 1969-1978.